Από το κάθισε, στέκεται μόνο του μέχρι το περπάτησε, πόσα βήματα δρόμος;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα στάδια κινητικότητας του μωρού σας

Από 4 έως 15 μήνες το μωρό σας περνάει από διάφορα στάδια – θα μάθει να κάθεται, να ανασηκώνεται, να στηρίζεται, να περπατάει. Κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού χρόνου μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του να κάνει αυτά τα πρώτα βήματα μέσα από απλά παιχνίδια και ενθαρρύνοντας την προσπάθειά του.

Ηλικία: 4-7 μήνες

Όταν το μωρό αρχίζει να κάθεται μόνο του, χωρίς βοήθεια, είναι στην πρώτη φάση της ανάπτυξης της κινητικότητάς του. Η ικανότητα του να κάθεται και να ανασηκώνεται θα ενισχύσει τους μυς που θα χρειαστεί όταν τελικά μαθαίνει να σταθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κυλήστε μια μπάλα μπρος-πίσω ή παίξτε στοιβάζοντας παιχνίδια το ένα πάνω στο άλλο για να το βοηθήσετε να ενισχύσει τους μικρούς μυς του.

Ηλικία: 7-10 μήνες

Το πιο σημαντικό πράγμα για το μωρό σε αυτό το στάδιο είναι να κάνει εξάσκηση, κινώντας τα χέρια και τα πόδια του ταυτόχρονα (όπως όταν μπουσουλάει). Θα χρειαστεί αυτές τις δεξιότητες όταν έρθει η ώρα να περπατήσει.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε τον να αναπτύξει αυτές τις περιοχές κάνοντάς τον να σέρνει παιχνίδια ή μπάλες από τη μία πλευρά του δωματίου στην άλλη. Τότε τον επαίνεσε για την κίνησή του.

Ηλικία: 8 μήνες

Καθώς το μωρό γίνεται ισχυρότερο και πιο περίεργο, θα αρχίσει να κινεί τον εαυτό του με την υποστήριξη των επίπλων, ή της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό το βοηθάει να αρχίσετε να βελτιώνει την ισορροπία και να εξοικειώνεται με την όρθια στάση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε το μωρό να τραβήξει τον εαυτό του προς τα πάνω και στη συνέχεια να του δείξετε πώς να λυγίσει τα γόνατά του για να καθίσει ξανά πίσω στο πάτωμα. Αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της πτώσης της όταν ξεκινήσει να κάνει βήματα από μόνο του.

Ηλικία: 8-9 μήνες

Καθώς αρχίζει να τραβάει, να ανασηκώνει τον εαυτό του και να ελέγχει την ισορροπία κρατώντας τα χέρια σας, θα κερδίζει ολοένα την εμπιστοσύνη για να κάνει αυτά τα πρώτα βήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πρακτική εξάσκηση, πρακτική, επανάληψη, εξάσκηση - αυτό είναι το κλειδί για το μωρό όταν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Όσο περισσότερο προσπαθεί για να στέκεται και να είναι στα πόδια του - τόσο μεγαλύτερη άνεση θα νιώσει για να κάνει αυτά τα πρώτα βήματα.

Ηλικία: 8-9 μήνες

Το μωρό θα ξεκινήσει στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τοίχους και έπιπλα για να κινείται γύρω. Καθώς το μωρό γίνεται πιο κινητικό βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απόλυτα ασφαλές και φιλικό και όλα τα έπιπλα είναι ασφαλισμένα στον τοίχο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ενθαρρύνετε το μωρό να γίνει πιο έμπιστο ενώ κινείται και προσπαθεί να αφήσει τον τοίχο ή τα έπιπλα. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχει ένα μαλακό σημείο προσγείωσης.

Διαβάστε ακόμη: Και ναι... έχουν από τώρα προτιμήσεις!

Ηλικία: 9-12 μήνες

Η ισορροπία αποτελεί βασικό στοιχείο. Εάν το μωρό μπορεί να σταθεί και να ισορροπήσει για λίγα δευτερόλεπτα, σύντομα θα αισθανθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ένα βήμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Χρησιμοποιήστε για ισορροπία ένα παιχνίδι. Καθίστε με το μωρό στο πάτωμα και βοηθήστε το να σηκωθεί. Στη συνέχεια, μετρήστε πόσο χρόνο μπορεί να μείνει μέχρι να πέσει. Μην ξεχνάτε να επαινείτε λεκτικά κάθε του προσπάθεια.

Ηλικία: 12-15 μήνες

Τα πρώτα βήματα είναι μια μνημειώδης στιγμή για το μικρό σας - έτσι καταφέρνει να αναπτύξει κάτι πολύ σημαντικό: την εμπιστοσύνη. Επομένως αυτά τα πρώτα βήματα χρειάζονται πολλούς επαίνους και ενθάρρυνση.

Διαβάστε ακόμη: Είκοσι τροφές για τον πρώτο χρόνο του μωρού

Τι μπορείτε να κάνετε: Ενθαρρύνετε το περπάτημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, όταν βάζετε το μωρό κάτω, βάλτε το σε μια θέση περπατήματος αντί για καθιστή θέση.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του NEW MOMS, είναι η σωστή διατροφή. Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τους προβληματισμούς των μαμάδων, προχώρησε σε μια δυναμική αναθεώρηση της σύνθεσης των βρεφικών κρεμών της. Με τη νέα τους σύνθεση, οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ περιέχουν 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για τη διατροφή κάθε βρέφους. Άλλωστε, την ουσιαστική διαφορά στη βρεφική διατροφή την κάνουν οι επιλογές. Κι αυτές τις επιλογές συστήνουμε, προτείνουμε, αναδεικνύουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να έχετε στον νου σας για τα πρώτα του γεύματα

Το διατροφικό λεξιλόγιο των μωρών μετά τους 6 μήνες

Κι είναι όλες θρεπτικές, λαχταριστές και πολύ ωφέλιμες

06

Για...γερά παιδιά από κούνια!

Η Φαρίν Λακτέ ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για..γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φαρίν Λακτέ με Βρώμη ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και βρώμη ολικής άλεσης και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για…γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Μπισκοτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με γάλα και μπισκότα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Άριστος συνδυασμός γεύσης και δύναμης για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Κρέμα Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, με ρυζάλευρο και γάλα, είναι η πρώτη κρέμα του μωρού σας από τον 4o μήνα. Ιδιαίτερα εύπεπτη και υπέροχη γεύση βανίλιας για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φρουτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο, γάλα και 3 φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα), είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Είναι θρεπτική, με υπέροχη γεύση φρούτων για...γερά παιδιά από κούνια!

 
 
0
Shares