Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά το μωρό σας με απλούς τρόπους

Βοηθώντας το να αναπτύξει τις κινητικές και γνωστικές του δεξιότητες

Οι νέοι γονείς προσπαθούν να βρουν ευφάνταστους τρόπους για να απασχολήσουν δημιουργικά τα μωρά τους, με υλικά που να μη χρειάζονται ανοιχτά καταστήματα ή υπερβολικές αγορές. Μπορεί μερικές φορές να μοιάζει δύσκολο το να βρείτε νέες, διεγερτικές και αναπτυξιακές κατάλληλες δραστηριότητες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τη μάθηση και την ανάπτυξη του μωρού σας χωρίς να αγοράζετε πολλά νέα παιχνίδια (εκτός αν θέλετε πραγματικά!).
Εδώ είναι 6 δραστηριότητες εμπνευσμένες από το σύστημα Montessori για μωρά που βοηθούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης του παιδιού σας.
Ανάγνωση
Ιδανικό για: Οποιαδήποτε ηλικία, ξεκινώντας από τη γέννηση

Δεξιότητες: Γλώσσα και κοινωνική / συναισθηματική ανάπτυξη

Τα καλύτερα βιβλία για μωρά διαθέτουν απλές, ρεαλιστικές εικόνες και πολύ λίγες λέξεις, αλλά σύντομα μπορείτε να προχωρήσετε σε βιβλία με περισσότερες λέξεις και πιο λεπτομερείς εικόνες. Καθιερώνοντάς το ως καθημερινό τελετουργικό, το να διαβάζετε στο μωρό σας – ξεκινώντας από όταν είναι νεογέννητο – το μικρό σας θα καταφέρει να συνδυάσει την ανάγνωση με την ηρεμία και τα συναισθήματα ασφάλειας, αυξάνοντας παράλληλα μια δια βίου αγάπη για την ανάγνωση. Η ανάγνωση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τον σύντροφό σας να συνδεθεί με το μωρό σας, από την αρχή μάλιστα.

Εξερεύνηση στη θέση μπρούμυτα

ιδανικό για: 4-7 μήνες, με επίβλεψη

Δεξιότητες: Γενικές και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε ένα μωρό – και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να εμπλέξετε το μωρό σας στο παιχνίδι των αισθήσεων, δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ιδέες. Ακολουθούν μερικές εύκολες αισθητηριακές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του tummy time (ή αλλιώς μπρούμυτα):

Γεμίστε μερικές διάφανες σακούλες τροφίμων που έχουν φερουάρ με μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής σε νερό, με φακές, με ποπκόρν ή ακόμα και με δημητριακά. Σφραγίστε τες καλά με ταινία κατά μήκος των άκρων και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ταινία για να τις συνδέσετε στο πάτωμα. Προσκαλέστε το μωρό σας να παίξει ενώ είναι στο πάτωμα με την κοιλιά του καθώς αγγίζει τις σακούλες για να εξερευνήσει τις διαφορετικές υφές, τους ήχους και τα χρώματα. Το μικρό σας θα διασκεδάσει πολύ εξερευνώντας αυτές τις νέες υφές με όλες τις αισθήσεις του καθώς ενσωματώνει και συνδέει αυτό που ακούει με αυτό που αγγίζει. Φροντίστε να προσθέσετε μια πετσέτα ή μια κουβέρτα από κάτω για εύκολο καθαρισμό.

Παλαμάκια και τραγούδι

Ιδανικό για: 6 μήνες και άνω

Δεξιότητες: Κοινωνική / συναισθηματική μάθηση, ακαθάριστες και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Με την καλύτερη φωνή σας αρχίστε να χτυπάτε παλαμάκια και τραγουδήστε «παλαμάκια και παλαμάκια και παλαμάκια και σταματώ»! Χτυπήστε παλαμάκια όταν λέτε «παλαμάκια» και σταματήστε κάθε φορά που λέτε «σταματώ», κάντε μικρή παύση πριν από την επανάληψη για να απορροφήσει και να αντιδράσει το μικρό σας. Με την πάροδο του χρόνου το μωρό σας θα αρχίσει να επαναλαμβάνει μαζί σας, και θα δείξει σημάδια ενθουσιασμού για να εξασκηθείτε σταματώντας. Αυτή η δραστηριότητα θα το βοηθήσει επίσης να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά του να κάνει κάποια πράγματα σε μια σειρά.

  

Βρίσκω και τραβώ

Ιδανικό για: 6 μήνες και άνω, ή ένα μωρό που κάθεται καλά χωρίς υποστήριξη

Δεξιότητες: Γενικές και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Χρησιμοποιήστε ταινία για να συνδέσετε αντικείμενα σε έναν τοίχο σε ύψος ακριβώς πάνω από το κεφάλι του μικρού σας όταν κάθεται. Αυτό μπορεί να είναι μερικά από τα αγαπημένα του μικρά παιχνίδια, όπως μαλακά κυβάκια, κομμάτια παζλ, κουκλάκια ή μικρά λούτρινα ή ακόμη και άδειοι σωλήνες χαρτιού τουαλέτας  γεμισμένα μέσαμε κασκόλ ή πολύχρωμες κάλτσες. Το μωρό σας θα δελεαστεί να αγγίξει, να πιάσει και να τραβήξει τα παιχνίδια. Όταν φτάσουν στα χέρια του, προκαλούν την ισορροπία του και αναπτύσσουν τα αντανακλαστικά του.

Διαβάστε ακόμη: Συνεχόμενος νυχτερινός βρεφικός ύπνος και το μεταίχμιο των 6 μηνών

Σειρά παιχνιδιών σε ευθεία στον καναπέ

Ιδανικό για: 9 μήνες και άνω, ή αφού το μωρό ανεβαίνει ανεξάρτητα για να σταθεί

Δεξιότητες: Γενικές κινητικές δεξιότητες και κοινωνική / συναισθηματική μάθηση

Μόλις το μικρό σας καταφέρνει να ανασηκωθεί στηριζόμενο από κάπου και να πιαστεί, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να προχωρήσει τοποθετώντας μερικά αγαπημένα παιχνίδια του στον καναπέ και παρακολουθώντας το να αξιοποιεί τα πόδια και το σώμα του για να μετακινηθεί προς κάθε παιχνίδι. Καθώς προχωρά, πιθανότατα θα ρίξει κάποια παιχνίδια στη διαδρομή ή θα τα αφήσει πίσω για τον επόμενο γύρο. Αντικαταστήστε ό,τι πέφτει και παρακολουθήστε καθώς πηγαινοέρχεται μεταξύ των παιχνιδιών του, απολαμβάνοντάς τα σε αυτό το νέο ύψος!

Ανοιγοκλείνοντας ένα καλάθι θησαυρού

Ιδανικό για: 9 μήνες και άνω

Δεξιότητες: κινητικές δεξιότητες

Διαβάστε ακόμη: Στερεές τροφές: 4 συμβουλές για ένα καλό ξεκίνημα

Ετοιμάστε ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι σας με ασφαλή, εύχρηστα δοχεία και κουτιά (σκεφτείτε πλαστικά δοχεία τροφίμων, μια θήκη ziploc, ένα κουτί κοσμημάτων με κούμπωμα) και τοποθετήστε 5 έως 6 σε ένα καλάθι για το μωρό σας. Αυτά τα αντικείμενα θα ενθαρρύνουν το μικρό σας να τα παραλάβει για να τα εξερευνήσει και να τα πετάξει, πριν τα επιστρέψει στο καλάθι. Το μωρό σας θα μάθει πώς να χειρίζεται τα αντικείμενα ανοίγοντας τα – και τελικά να τα κλείνει – με τα χέρια του. Όταν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να προσθέσετε μικρά βάζα με καπάκι για εναλλαγή σε αυτό το κηνύγι θησαυρού.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του NEW MOMS, είναι η σωστή διατροφή. Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τους προβληματισμούς των μαμάδων, προχώρησε σε μια δυναμική αναθεώρηση της σύνθεσης των βρεφικών κρεμών της. Με τη νέα τους σύνθεση, οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ περιέχουν 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για τη διατροφή κάθε βρέφους. Άλλωστε, την ουσιαστική διαφορά στη βρεφική διατροφή την κάνουν οι επιλογές. Κι αυτές τις επιλογές συστήνουμε, προτείνουμε, αναδεικνύουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να έχετε στον νου σας για τα πρώτα του γεύματα

Το διατροφικό λεξιλόγιο των μωρών μετά τους 6 μήνες

Κι είναι όλες θρεπτικές, λαχταριστές και πολύ ωφέλιμες

06

Για...γερά παιδιά από κούνια!

Η Φαρίν Λακτέ ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για..γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φαρίν Λακτέ με Βρώμη ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και βρώμη ολικής άλεσης και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για…γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Μπισκοτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με γάλα και μπισκότα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Άριστος συνδυασμός γεύσης και δύναμης για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Κρέμα Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, με ρυζάλευρο και γάλα, είναι η πρώτη κρέμα του μωρού σας από τον 4o μήνα. Ιδιαίτερα εύπεπτη και υπέροχη γεύση βανίλιας για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φρουτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο, γάλα και 3 φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα), είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Είναι θρεπτική, με υπέροχη γεύση φρούτων για...γερά παιδιά από κούνια!

 
 
0
Shares