Παιχνίδια και δραστηριότητες και ορόσημα ανάπτυξης για μωρά από 0-6

Γιατί το παιχνίδι είναι από την αρχή σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, μέσω του οποίου αποκτούν τις πρώτες τους δεξιότητες

Οι πρώτοι μήνες της ζωής του νεογέννητου σας φαίνεται να αφορούν μόνο τις πάνες, τη διατροφή και τον ύπνο (ή την έλλειψη αυτών).
Γνωρίζατε όμως ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι επίσης σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού σας; Από τη γνωστική και φυσική ανάπτυξη έως τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, η σημασία του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητη.
Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά κάθε ηλικίας – ακόμη και τα βρέφη – μπορούν να μάθουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Και μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στη διασκέδαση: το παιχνίδι με το μωρό σας μπορεί να το βοηθήσει να επιτύχει σημαντικά σωματικά ορόσημα, να αναπτύξει τον (ταχέως αναπτυσσόμενο!) εγκέφαλό του, να του διδάξει για συναισθήματα και κοινωνικές δεξιότητες και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ομιλίας.
Και δεν χρειάζεται να γίνει περίπλοκο. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών, το να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να ξαπλώσετε στο πάτωμα(ή στο κρεβάτι σας) για να παίξετε και να διαβάσετε με το μικρό σας μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο.
Ορόσημα για την ανάπτυξη του μωρού κατά τους πρώτους έξι μήνες

Υπάρχουν μερικά βασικά ορόσημα που το μωρό σας θα αρχίσει να κατακτά τους πρώτους έξι μήνες. (Λάβετε υπόψη ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Αυτός είναι ένας γενικός οδηγός, αλλά μη διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε ποτέ απορίες ή ανησυχίες.) Εδώ είναι τα ορόσημα που πρέπει να αναζητήσετε, σύμφωνα με τους παιδιάτρους και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιχνίδι:

Μωρά 0-2 μηνών:

Να κρατάνε το κεφάλι μόνα τους

Να χαμογελούν

Να κάνουν επαφή με τα μάτια και να παρακολουθούν αντικείμενα με τα μάτια τους

Να μουρμουρίζουν και να γουργουρίζουν

Να γυρίζουν το κεφάλι τους προς τους ήχους

Διαβάστε ακόμη: Aνάπτυξη επικοινωνίας του ενήλικα με το βρέφος (0-12 μηνών)

Δοκιμάστε αυτό: Το να κρατάτε ένα μαλακό παιχνίδι μπροστά από το μωρό σας 2 μηνών κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνά με την κοιλιά μπρούμητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του κεφαλιού, του λαιμού, της σπονδυλικής στήλης και της όρασης.

cec_45950220

Μωρά 2–4 μηνών:

Κοινωνικό χαμόγελο

Αντιγραφή εκφράσεων του προσώπου

Πρώτοι γλωσσικοί ήχοι – πρώτες συλλαβές

Να φτάνουν το παιχνίδι με το ένα χέρι

Να γυρίζουν από την κοιλιά στην πλάτη

Να κρατάνε και να κουνάνε ένα παιχνίδι

Δοκιμάστε αυτό: Το να δώσετε στο μωρό σας 4 μηνών μια κουδουνίστρα θα το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες όπως να συντονίζει χέρι-μάτι καθώς «ξυπνά» από αυτές τις πρώιμες νεογέννητες ημέρες.

Μωρά 4-6 μηνών:

Να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη

Να ακούνε στο όνομά τους

Να δείχνουν περιέργεια στα παιχνίδια και τα αντικείμενα (και να προσπαθούν να τα φάνε!)

Να περνάνε τα παιχνίδια από το ένα χέρι στο άλλο

Να γυρίζουν (κυλάνε) και προς τις δύο κατευθύνσεις

Να αρχίζουν να κάθονται χωρίς υποστήριξη

Διαβάστε ακόμη: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη μετάβαση στις στερεές τροφές

Δοκιμάστε αυτό: Ένα γρήγορο, απλό παιχνίδι κουκου-τζα με το μωρό σας 5 μηνών μπορεί να αρχίσει να του διδάσκει σύνθετες έννοιες όπως η μονιμότητα των αντικειμένων και η κοινωνική ανάπτυξη.

Όταν επιλέγετε παιχνίδια για το νέο σας μωρό, προτιμήστε ασφαλή, απλά αντικείμενα που ενθαρρύνουν την εξερεύνηση και το παιχνίδι ανοιχτού τύπου. Πράγματα όπως κουδουνίστρες και άλλα παιχνίδια αρπαγής, μπάλες, γυμναστήρια δραστηριοτήτων και επιτραπέζια βιβλία είναι ιδανικά για να ενθαρρύνουν τα ορόσημα ανάπτυξης κατά τους πρώτους έξι μήνες του μωρού σας.

 

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του NEW MOMS, είναι η σωστή διατροφή. Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τους προβληματισμούς των μαμάδων, προχώρησε σε μια δυναμική αναθεώρηση της σύνθεσης των βρεφικών κρεμών της. Με τη νέα τους σύνθεση, οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ περιέχουν 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για τη διατροφή κάθε βρέφους. Άλλωστε, την ουσιαστική διαφορά στη βρεφική διατροφή την κάνουν οι επιλογές. Κι αυτές τις επιλογές συστήνουμε, προτείνουμε, αναδεικνύουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να έχετε στον νου σας για τα πρώτα του γεύματα

Το διατροφικό λεξιλόγιο των μωρών μετά τους 6 μήνες

Κι είναι όλες θρεπτικές, λαχταριστές και πολύ ωφέλιμες

06

Για...γερά παιδιά από κούνια!

Η Φαρίν Λακτέ ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για..γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φαρίν Λακτέ με Βρώμη ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο και βρώμη ολικής άλεσης και γάλα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας, από τον 6ο μήνα. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη και θρεπτική για…γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Μπισκοτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με γάλα και μπισκότα, είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Άριστος συνδυασμός γεύσης και δύναμης για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Κρέμα Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, με ρυζάλευρο και γάλα, είναι η πρώτη κρέμα του μωρού σας από τον 4o μήνα. Ιδιαίτερα εύπεπτη και υπέροχη γεύση βανίλιας για...γερά παιδιά από κούνια!

 

Η Φρουτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, με σιτάλευρο, γάλα και 3 φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα), είναι κατάλληλη για το μωρό σας από τον 6ο μήνα. Είναι θρεπτική, με υπέροχη γεύση φρούτων για...γερά παιδιά από κούνια!

 
 
0
Shares